David Lagercrantz Se mikä ei tapa

David Lagercrantz: Se mikä ei tapa

Tämä tarina alkaa unesta, jossa ei sinänsä ole mitään erikoista. Vain käsi, joka sitkeästi ja rytmikkäästi hakkaa patjaa vanhassa huoneessa Lundagatanilla.

Silti se saa Lisbeth Salanderin nousemaan sängystä aamun vasta sarastaessa. Hän istuutuu tietokoneensa ääreen ja lähtee takaa-ajoon.

Sitaatti on David Lagercrantzin uunituoreen teoksen Se mikä ei tapa prologista. Muutama vuosi sitten tuskin kukaan vähäänkään kirjamaailmaa seuraava ei ollut voinut välttyä kuulemasta Stieg Larssonin Millennium-trilogiasta, tänä syksynä taas siltä, että sille on kirjoitettu jatkoa. Mikael Blomkvist ja Lisbeth Salander ovat taas täällä − myös äänikirjan kautta.

Jännitysromaanin Se mikä ei tapa kirjoittaja, David Lagercrantz, on ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Hänet tunnetaan erityisesti jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin elämäkerrasta Minä Zlatan. Hän kirjoitti Millennium-trilogian jatko-soan kustantamon pyynnöstä, ja kertoo olleensa asiasta ensin kauhuissaan, sitten kauhuissaan ja innoissaan.

Ylen mukaan Lagercrantz on kertonut halunneensa tehdä Larssonin luomista hahmoista tunnistettavia mutta silti kirjoittajansa oloisia. Hän on todennut:

−  Kirjoittaminen oli valtavan intohimon ja täydellisen pelon yhdistelmä. Pelko, etten tee Stieg Larssonille oikeutta, sai minut jatkamaan.

Miten Lagercrantz onnistui? Helsingin Sanomien mukaan Se mikä ei tapa on floppi ja osin jopa suutari. Se ei kuitenkaan välttämättä kerro siitä, että teos olisi itsessään epäonnistunut, vaan että se ei ole Larssonin kirjoittama. Petäjä arvioiMitä olisi tapahtunut, jos David Lagercrantz olisi kirjoittanut lähes saman dekkarin, mutta käyttänyt itse keksimiään henkilöhahmoja? Kohu olisi ollut pienempi, mutta Ruotsi oli saanut uuden ihan mukiinmenevän dekkarikirjailijan – – 

Savon Sanomien arviossa Päivi Alasalmi pohtii niin ikään sitä, ettei Lagercrantz tunnu aivan tavoittavan Larssonin teosten vimmaa ja koukuttavuutta. Hän päätyy silti odottamaan tulevaa: Salanderia ja Blomkvistia sekä heidän järkkymätöntä oikeudentajuaan ja lahjomattomuuttaan on ollut niin kova ikävä. Ratkaiseva kysymys kuuluukin: jos Lagercrantz kirjoittaisi vielä viidennen Millennium-kirjan, haluaisinko lukea sen? Kyllä haluaisin, vaikka heti.

Varmaa lienee, että aika moni tutustuu kirjaan jo silkasta uteliaisuudesta.

 

sisaltoalue_mainospalkki
Kuuntele äänikirjan alku

 

David Lagercrantzin Se mikä ei tapa (Det som inte dödar oss, WSOY 2015, suom. Outi Menna) on ilmestynyt painettuna, e-kirjana sekä äänikirjana.

Suomenkielisen äänikirjan lukija on Jani Karvinen, kirjan hinta on Elisa Kirjassa 21,90 €. Tutustu teokseen täällä: Elisa Kirjassa voit myös kuunnella äänikirjan lukunäytteen.

Kirja on saatavana myös Elisa Kirjan e-kirjana hintaan 17,90 €. Tutustu täällä: lue samalla kirjan alku.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Esittelemme joka viikko Viikon äänikirjan Elisa Kirjasta: poimintoja niin  uutuuksista kuin klassikoistakin.  Viikon kirja -artikkelisarjamme, jossa esitellään ajankohtaisia, sekä painettuna että e-kirjana saatavia, teoksia löydät täältä. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.