artikkeli_Cristina_De_Stefano

Cristina De Stefano: Sananvapaustaistelija Oriana Fallaci ei antanut koskaan periksi

Kirjailija Cristina De Stefano saapuu tällä viikolla vieraaksi Helsingin Kirjamessuille kertomaan kirjastaan Oriana Fallaci – Nainen ristitulessa. Lukulamppu tapaa De Stefanon messuilla.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Toimittaja Oriana Fallaci (1929-2006) tunnettiin ympäri maailman sotakirjeenvaihtajana ja politiikan toimittajana. Hän kirjoitti myös romaaneja. Fallacin nimi tunnetaan myös Suomessa aika hyvin, mutta kysyimme elämäkerturilta, mitä suomalaisten erityisesti kannattaisi muistaa Fallacista.

 

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, mitä Fallacista kannattaa tietää?

 

– Oriana Fallaci oli tienraivaaja, kiteyttää Cristina De Stefano. – Hän oli ensimmäinen maailmanlaajuisesti tunnettu toimittajanainen ja hän muutti journalismin toimintatapoja. Hänet mainitaan jopa Milan Kunderan romaanissa Kuolemattomuus: romaanissa pohditaan, kun oli modernin journalismin tärkein edelläkävijä ja nostetaan Fallaci tärkeimmäksi ohi Ernest Hemingwayn, George Orwellin ja Egon Kischin. Kuolemattomuudessa rinnastetaan Fallacin poliitikkohaastattelut vuosilta 1969-1972 kaksintaisteluihin.

– Oriana oli myös feministi jo ennen feminismin leviämistä Euroopassa. Hän eli vapaan naisen elämää monin tavoin: hän oli työelämässä tasa-arvoisessa asemassa miesten rinnalla, hän antoi tunteidensa leimuta vapaasti ja hän oli seksuaalisesti vapaamielinen.

– Lisäksi hänestä tuli Italian suosituin kirjailijanainen: hänen romaanejaan on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta. Hän oli 1900-luvun viimeinen suuri italialainen diiva, yhtä tunnettu kuin hyvä ystävänsä Sophia Loren. Oriana tunnettiin pelkällä etunimellään ympäri maailmaa. Hän on elämää suurempi hahmo, joka inspiroi vieläkin nuoria naisia ja miehiä. Hän innostaa uusia sukupolvia taistelemaan omien arvojensa puolesta.

 

oriana_fallaci97326

 

Rajasit Fallacin toimittajakollegat pois kirjasi haastateltavien joukosta. Aiotko jatkaa aiheen parissa myöhemmin?

 

– Orianan ja hänen toimittajakollegoidensa suhteet olivat todella monimutkaisia ja aiheesta saisi oman kirjansa, toteaa De Stefano. – Erityisesti 1950-luvun machoileville italialaisille miestoimittajille Oriana oli shokki ja hän herätti paljon kateutta. Vielä nykyäänkään vanhat italialaiset miestoimittajat eivät voi sietää sitä, että maailman tunnetuin italialaistoimittaja oli nainen.

– En kuitenkaan itse aio tarttua tähän aiheeseen. Elämäkerran kirjoittaminen on kuin rakkaussuhde – se vie mehut! Aion kerätä voimia jonkun aikaa ja sitten toivottavasti rakastun jonkun toisen henkilön elämäntarinaan.

 

Fallaci kritisoi 2000-luvun alussa ääri-islamia. Mitä hän olisi ajatellut nykyisestä Lähi-idän tilanteesta?

 

– Isis-järjestöstä kirjoitetaan kauheita uutisia ja voi sanoa, ettei Oriana ollut aivan väärässä näkemyksissään poliittisesta islamista. Hän vain toi näkemyksensä julki liian aikaisin, syyskuun 11:n päivän iskujen jälkeen. Tuolloin lännessä ei haluttu kuunnella niin jyrkkiä näkemyksiä. Oriana oli visionääri ja usein näkemykselliset ihmiset ovat edellä aikaansa ja saavat sen vuoksi paljon kritiikkiä. Hänen maineensa lähes mureni islamia kriittisesti käsittelevän teoksen La Rabbia e l’Orgoglio julkaisemisen jälkeen. Kirjaa ei ole suomennettu, englanniksi kirja on saatavilla nimellä Rage and Pride.

– Oriana menetti median sympatiat lähes kokonaan teoksen jälkeen. Hän oli kuitenkin omistanut elämänsä sananvapauden puolustamiselle eikä hän voinut pysytellä hiljaa.

– Olen miettinyt, mitä Oriana olisi tehnyt Nigerian tilanteessa, kun ääri-islamilainen Boko Haram -järjestö sieppasi lähes 300 kristittyä koulutyttöä. Uskon, että hän olisi huutanut raivosta, lentänyt saman tien Nigeriaan ja koettanut haastatella kaikkia mahdollisia tahoja. Hän teki näin Iranin panttivankikriisin aikaan, kun kaappaajat valtasivat Yhdysvaltain suurlähetystön Teheranissa vuonna 1979.

– Olisi kuitenkin harhaanjohtavaa väittää Orianaa islamofobiksi. Orianalle vapaus oli tärkein arvo ja hän vastusti vapauden rajoittamisen kaikkia muotoja. Oriana piti vapauden rajoittamista fasismina. Hän kasvoi toisen maailmansodan aikana ja taisteli tuolloin fasismia vastaan, ja hän kuoli taistellessaan vapauden puolesta sanat aseenaan.

 

fallaci_epoca

Oriana Fallaci 1950-luvulla setänsä Bruno Fallacin ja muiden aikakauslehti Epocan toimittajien kanssa.

 

Entä mitä voimme oppia tasa-arvosta Fallacilta?

 

– Orianan antama opetus on yksinkertainen: naisten kannattaa yrittää saada kaikki! Hän oli itse periksiantamaton, vaikka ei kaikkea haluamaansa saanutkaan. Voi sanoa, että hän maksoi kalliin hinnan siitä, että eli sellaista naisen elämää kuin itse halusi. Hänen henkilökohtaiset suhteensa olivat usein monimutkaista eikä hän saanut lapsia, mikä oli hänen elämänsä suurin henkilökohtainen tragedia. Oriana rakasti paljon ja myös sai rakkautta paljon, mutta hän ei löytänyt pysyvää kumppania rinnalleen, jonka kanssa olisi voinut jakaa koko elämänsä.

– Ehkä kumppanuus ei ollut miehillekään helppoa, sillä Oriana oli hyvin kuuluisa ja miehen olisi pitänyt olla kypsä hyväksymään se. Oriana sanoi kerran suoraan, että hänen oli vaikea keskittyä kirjoittamiseen miehen lähettyvillä, sillä hän koki että miehet eivät kunnioita taiteilijanaisen henkilökohtaista tilaa.

– Oriana teki kaikkensa ollakseen aikansa menestynein journalisti. Hän halusi myös kirjoittaa romaaneja ja onnistui siinäkin. Hän oli hyvin romanttinen ja etsi elämänsä rakkautta ja lisäksi hän olisi halunnut saada lapsia. Oriana ihaili naisia, joilla oli sekä ura että perhe. Ingrid Bergman oli hänen läheinen ystävänsä, jolla oli tähtinäyttelijän uran lisäksi kolme lasta ja vaikea avioero. Oriana piti Bergmania rohkeimpana tuntemanaan naisena. Oriana osoitti mielipiteitään joskus myös huutamalla nuorille toimittajanaisille, jotka olivat hänen mielestään liian ujoja työssään.

– Oriana oli utelias ja periksiantamaton ja mielestäni hänen sanomansa on, että ei saa koskaan luovuttaa. Hän oli taistelija ja hän rakasti muita taistelijoita.

 

fallaci_palestiina

Oriana Fallaci Vietnamissa valokuvaaja Gianfranco Moroldon kanssa vuonna 1968.

 

Tutustu kirjaan ja kirjailijaan:

 

Oriana Fallaci – Nainen ristitulessa Lukulampun kaupassa
Lukulampun arvio: Oriana Fallaci – Nainen ristitulessa on kuohuva journalistielämäkerta
Lue artikkeli: Lounaalla Cristina De Stefanon kanssaLue artikkeli: ”Lohikäärmemäinen Oriana Fallaci olikin hellä” – Cristina De Stefano videohaastattelussa

Cristina De Stefano esiintyy kirjamessuilla kahtena päivänä:

Torstai 23.10. 14:00-14:30 Strand Italia -lava
Torstai 23.10. 16:00-16:30 Strand Italia -lava (Sapienza-keskustelu)
Lauantai 25.10. 12:30-13:00 Katri Vala -lava
Lauantai 25.10. 14:00-14:30 Akateemisen Kirjakaupan osasto

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: Cristina De Stefano: Francesco Castaldo / Gummerus. Kansi: Gummerus. Oriana Fallacin kuvat: Oriana Fallaci – Nainen ristitulessa -kirjan kuvitusta.
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: haastattelut, kirjailijat, mainos, uutuudet.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Gummeruksen sisältömarkkinointikampanjaa. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

 

Oletko lukenut Fallacin teoksia? Mikä on kiinnostavin lukemasi elämäkerta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.