Kuvapohja_Charlie_Hebdo_jesuischarlie

Charlie Hebdon pilapiirtäjiä surraan ympäri maailmaa

Ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon toimitukseen tehtiin terrori-isku keskiviikkona 7.1.2015. Terrori-iskun arvellaan johtuvan Charlie Hebdo -lehden julkaisemista profeetta Muhammedia kuvaavista pilapiirroksista.

 

Iskussa menehtyi 12 henkilöä, joista viisi oli lehden pitkäaikaista piirtäjää. Surmansa saaneet piirtäjät olivat Jean ”Cabu” Cabut, Stéphane ”Charb” Charbonnier, Philippe ”Honoré” Honoré, Bernand ”Tignous” Verlhac ja Georges Wolinski.

Teko on tuomittu maailman medioissa laajalti ja surunvalittelunsa ovat esittäneet mm. Englannin kuningatar Elisabet II ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Twitterissä voi seurata iskuun liittyvää uutisointia ja kommentointia #CharlieHebdo ja #JeSuisCharlie -avainsanojen avulla.

Slate-sanomalehti esittelee Charlie Hebdo -lehden kansikuvia:

 

 

Ympäri maailmaa on pidetty mielenosoituksia sananvapauden puolesta:

 

 

Useat piirtäjät ovat ottaneet kantaa Charlie Hebdo -aiheisilla kuvilla:

 

 

Suomessa Imagen päätoimittaja Heikki Valkama kehottaa lukemaan Vihreän Langan kannanoton:

 

 

Suomessa isku on jo nyt herättänyt paljon yhteiskunnallista keskustelua. Helsingissä Antirasistinen feministinen verkosto järjesti hiljaisen hetken Ranskan suurlähetystön edessä. Helsingin Sanomien haastattelema ulkoministeri Erkki Tuomioja ottaa voimakkaasti kantaa lehdistönvapauden puolesta: ”Terroriin ei voi vastata sillä, että annetaan terroristeille periksi. Sananvapauteen ja lehdistönvapauteen kohdistuvat uhkailut ja toimet ovat ehdottomasti tuomittavia. On tärkeää, ettei sellaiselle anneta periksi.”

 

Teksti ja kuva: Salla Brunou / Lukulamppu.fi.

 

 

Mitä ajatuksia Charlie Hebdoa vastaan suunnattu isku sinussa herättää?

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.