avattava-runopalvelu

Avattava myy yksittäispakattuja yllätysrunoja

Juhliin saapuva vieras ojentaa sankarille valitun runon kauniissa kuoressa. Postilaatikko kolahtaa saapuneen runon merkiksi. Avattavan liikeidea on tarjota eri elämäntilanteisiin sopivia tasokkaita runoja tyylikkäissä yksittäispakkauksissa. Palaute on ollut kiittävää.

 

Osuvia yllätysrunoja

 

Äitienpäivä ja kesän rippijuhlat ovat olleet Avattavan ensimmäisen toimintavuoden vilkkainta sesonkia. Läheisiä halutaan muistaa kauniilla runolla. Avattavan konseptiin kuuluu, että runo on yllätys. Palvelun verkkosivuilla voi tutustua runoihin avainsanojen perusteella ja runot ovat kirjailijoiden käsialaa. Jälleenmyyjinä toimivat tällä hetkellä Tulenkantajien kirjakauppa ja Lauri Viidan museo, kummatkin sijaitsevat Tampereella.

Mukana on sekä vanhoja runoklassikoita että aivan uutta tuotantoa. Avattavan runoja ovat kirjoittaneet mm. Saima Harmaja, Kirsti Kuronen, Ilpo Tiihonen ja Jarkko Tontti.

Valittu runo on siis yllätys sekä lahjoittajalle että lahjan saajalle. Runokuorten numeroinnin avulla voi seurata, ettei tule hankkineeksi samaa runoa samalle vastaanottajalle kahteen kertaan.

– Palaute on ollut hämmentävän positiivista ja kannustavaa, kertoo Avattavan Elisa Heikura. – Perustimme Avattavan viime talvena yhdessä Saara Töyssyn kanssa, avasimme verkkokaupan keväällä ja kesällä olemme kiertäneet kirjallisuustapahtumia ahkerasti. Avattavan runoja hankkineet ovat kiittäneet sekä runovalintoja että runokuoren ulkoasua ja palvelun ideaa. Moni runon saanut on jatkanut ketjua ja tilannut Avattava-runon jollekin toiselle.

Iloisten perhejuhlien lisäksi runoja on etsitty lohduttamiseen. Avattava tarjoaa apua sopivan lohturunon löytämiseen. Aina lohduttajan omat sanat eivät riitä ja runo on perinteinen, kaunis tapa tarjota lohtua. Kuoreen voidaan kirjoittaa myös saatesanat vastaanottajalle tilaajan toiveesta.

 

IMG_0857

 

Runo kotiin kerran viikossa

 

Runokuu-palvelussa Avattava lähettää runoja vastaanottajalle neljänä peräkkäisenä perjantaina. Palvelu sopii vaikkapa runouden tutustumislahjaksi sellaiselle, joka ei ole lukenut paljon runoja. Runokuu-tilaukset voi vaikkapa jaksottaa Avattavan vaihtuvien teemajaksojen mukaan.

– Tuomme Avattavaan uusia runoja viiden kappaleen teemaerissä muutaman kuukauden välein, kertoo Saara Töyssy. – Nyt runokaupassa on lukemisen ja kirjallisuuden teema ja siihen liittyvä Runokuu. Parhaillaan koostamme kuolemaa käsittelevien runojen erää, josta siitäkin muodostuu oma Runokuu. Tarjolla on myös rakkausrunokuu ja rakkausrunojen vuositilaus, jossa postilaatikkoon ilmestyy rakkausruno kerran kuussa. Se sopii hyvin lahjaksi vaikka häihin tai kihlaparille

 

Kaunis ja toiminnallinen runokuori kiinnittää huomion

 

Heikuran ja Töyssyn vahvuuksia ovat muun muassa lukeminen, kirjoittaminen, markkinointi, myynti, projektinhallinta, verkkopalvelun tuottaminen, ohjelmointi ja taittaminen. Kumpikaan ei ole ammattigraafikko, mutta kokeilujen ja jatkuvan hiomisen kautta runokuori on löytänyt muotonsa.

– Haluamme houkutella uusia sukupolvia ja ihmisryhmiä runouden pariin modernilla ulkoasulla, kertoo Töyssy. – Runokirjojen ulkoasu ei aina tee oikeutta kirjan sisällän tuoreudelle. Avattava haluaa puhaltaa pölyt runouden päältä myös visuaalisesti.

Elisa Heikura muistelee ideointivaihetta:

– Istuimme Saaran pienessä kirjastohuoneessa ja sommittelimme runokuorta useita tunteja kerrallaan. Etsimme taitteluideoita Pinterest-kuvapalvelusta ja kokeilimme eri vaihtoehtoja. Lopulta saimme version, johon ihastuimme kumpikin. Sen jälkeen olemme viilanneet kuoren ulkoasua jokaiseen painokseen käytännössä huomattujen kehitystarpeiden mukaisesti.

Saara Töyssy kertoo, että senttimetrimittauksia ja muuta pikkutarkkaa työtä on saanut tehdä paljon.

– Olen vastannut käytännön työstä kuoren ulkoasun toteuttamisessa ja se on ollut haastavaa mutta innostavaa! Nyt Avattavan visuaalinen ilme on yksinkertainen ja selkeä ja runosisältö pääsee oikeuksiinsa.

 

sanainen arkku

 

Tutustu Avattavaan

Fanita Avattavaa Facebookissa
Seuraa Elisa Heikuraa Twitterissä
Seuraa Saara Töyssyä Twitterissä

 

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: Avattava.

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: haastattelut, kirja-ala.

 

Luetko runoja juhlissa tai oletko antanut runoja lahjaksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.