books-1163695_1280

Antikvariaattivihko opastaa kirjapaljouden keskellä

Rakastan kivijalkakirjakauppoja, verkkokirjakauppoja, kirjastoja ja antikvariaatteja, kuten kuka tahansa kirjojen ystävä. Mutta minulla on ongelma: jos tupsahdan ostoksille tai kirjastoon ilman suunnitelmaa, häkellyn kirjapaljoudesta enkä aina muista, mitä olin etsimässä tai tunnista, millaista lukemista juuri sillä hetkellä kaipaan.

Runsaudenpula vaivaa etenkin kierrätyskirjojen keskellä, kun kaikki on mahdollista eikä mikään ole varmaa. Tarkoitan siis sitä, että kirjojen joukosta voi löytyä todellinen aarre, mutta toisaalta edes jonkun muka kaikkialle vastaan tulevan teoksen löytäminenkään ei välttämättä onnistu. Saatan tutkailla antikvariaatin tai kierrätyskeskuksen valikoimaa kauankin, mutta jotenkin siitä otetta saamatta, ja usein poistun paikalta mitään ostamatta, houkutuksista huolimatta.

edf

edf

Kirjoja, kirjailijoita ja kirjateemoja

Ratkaisuni tähän on kauan suunniteltu ja vihdoin hankkimani antikvariaattivihko: pienen pieni eli helposti mukana kulkeva lehtiö, jonne olen listannut sekä kirjateemoja (kissat, Skotlanti) että yksittäisiä teoksia (Astrid Lindgrenin Metsässä ei ole ryöväreitä, Ann-Marie MacDonald: Linnuntietä). Joiltakin kirjailijoilta olen listannut omistamani kirjat, kuten Tove Janssonilta. Niiltä, joiden tuotantoa omistan vain vähän tai tietystä vaiheesta kirjailijanuraa tai en vielä ollenkaan, olen kirjannut ylös vain nimen. Haluaisin hankkia Leena Krohnin uudempaakin tuotantoa hyllyyni, ja Magdalena Hain kirjoja etsin sekä itselleni että lahjaksi.

Internet auttaisi

…tai ainakin älypuhelimen sähköinen muistio.

Tiedän, että lukulistoja voisi tehdä sähköisestikin, mutta minusta tuntuu nyt helpommalta, nopeammalta ja ennen kaikkea sympaattisemmalta lähestyä kirja-aarreaittoja perinteisen vihkon kanssa – ja toisaalta minulla on myös aina kynä tai pari mukanani.

Myönnän, että pahimpina kirjanhaalimisaikoinani tämä systeemi ei olisi toiminut, tai ainakin tavoiteostoslistani olisi pitänyt olla kissoja tarkemmalla tasolla. Joskus olin listannut kaikki kirjani Library Thingiin ja tarkistin toisinaan kirjaostoksilla, josko jo omistin havittelemani teoksen. Olen nimittäin ostanut muutamankin kerran suurena ja ainutlaatuisena aarteena kirjan, joka onkin ollut jo kirjahyllyssäni…

Miten sinä listaat kirjoja?

Lue myös Lukulampussa aiemmin ilmestynyt artikkeli  Ruutuvihkoista nettikirjahyllyyn – kirjalistaus koukuttaa.

 

Jenni / Lukulamppu.fi
jenni(at)lukulamppu.fi

kuvat: Pixabay, Jenni Saarilahti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.