Kaikki se valo jota emme näe

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe

Viikon kirjamme on Anthony Doerrin romaani Kaikki se valo jota emme näe. Keväällä suomennettu koskettava teos on saanut jo paljon huomiota ja ihastuneita lukijoita Suomessakin. Niille, joilla kirjaa ei vielä ole, suosittelemme sitä painettuna tai e-kirjana. Tutustu teokseen ja lue lukunäyte!

 

Sodasta lapsen ja nuoren silmin

Saksalainen Werner asuu orpokodissa ja kuuntelee öisin ranskankielisiä radiolähetyksiä. Sokea Marie-Laure taas elää isänsä, Pariisin luonnontieteellisen museon lukkosepän, kanssa.

Sota syttyy. Werner sijoitetaan radiolähetyksiä vakoilevaan SS-yksikköön, ja Marie-Laure pakenee Bretagneen, Saint-Malon kaupunkiin. Mukanaan hänellä on salaperäinen, mahdollisesti kirottu, jalokivi, Vuosi vuodelta Wernerin ja Marie-Lauren polut lähenevät toisiaan. Mitä tapahtuu kun heidän tiensä viimein risteävät?

Lyhyin, helppolukuisin luvuin etenevä teos kertoo vuoroin Wernerin, vuoroin Marie-Lauren näkökulmasta, miltä sota tuntuu lapsesta ja tavallisesta ihmisestä ja millaisiin tilanteisiin se heitä vie. Kuinka paljon ihminen voi itse vaikuttaa asioihin, entä mitä hän edes ymmärtää tilanteestaan, kun tietoa on saatavilla vain rajatusti?

Anthony Doerrin kerronta on hyvin visuaalista. Marie-Lauren isä tekee kaikkensa, että hänen sokea tyttärensä pärjää maailmassa mahdollisimman hyvin, ja kerrontatapa ikään kuin aukaisee lukijankin silmät. Myös hänellä on lukiessaan mielessään tarkka pienoismalli Marie-Lauren elinympäristöstä – eikä vain siitä, miltä asiat näyttävät, vaan miltä ne kuulostavat ja tuoksuvat. Ei ihme, että teos tullaan todennäköisesti näkemään myös valkokankaalla.

 

Varma lukunautinto

 

Vaikka Kaikki se valo jota emme näe käsittelee rankkoja ja vaikeita sekä hyvin surullisia teemoja, se on miellyttävää lukemista. Helsingin Sanomien Antti Majander luonnehtii teosta arviossaan ”varmaksi lukunautinnoksi” ja toteaa, että se ”viihdyttää ja hirvittää vastustamattomasti”. Hänelle teoksesta on myös noussut sama halu kuin varmasti monelle muullekin lukijalle: etsiä kuva, joka näyttää, miltä kirjan myötä yksityiskohtaisen tutuksi tulevassa Saint-Malossa näyttää. Lue arvio ja katso kuva.

Elisa Kirjan sivuilla ihastunut lukija kertoo lukukokemuksestaan: Viiden tähden historiaromaani. Kerronta etenee sujuvasti, luvut ovat sopivan mittaisia pitämään jännityksen ja kiinnostuksen yllä, kun hypätään jo seuraavaan henkilöön tai vuoteen/vuosikymmeneen. Paikkojen ja olosuhteiden kuvaus oli niin aitoa että paikat näki silmissään, melkein unohtaen että kirjan päähenkilö on sokea. Paikoitellen väristyksiä aiheuttavia kuvauksia sodan kauheuksista, ei siis mikään kevyt kesäkirja…

Turun Sanomissa Veijo Hietala on niin ikään kiinnittänyt huomiota Doerrin tekstin visuaalisuuteen ja kepeyteen. Hän kirjoittaa arviossaanSiinä ei ole ideologista paatosta tai kertojan sodanvastaista saarnaa. Sen sijaan teos on häpeilemättömän viihteellinen, paikoin suorastaan yltiötunteellinen, ja keskittyy lähes pelkästään yksilöiden kokemukseen ulkokohtaisen ”realismin” sijasta. Luvut ovat etenkin alkupuolella todella lyhyitä, usein vain sivun parin mittaisia. Lyyrisyydessään ne muistuttavat enemmänkin proosarunoja kuin romaanin lukuja.

Doerrin teos onkin edustava esimerkki siitä, miten vakavista ja vaikeista asioista voi puhua viihteen keinoin.

Anthony Doerr sai teoksestaan Pulitzer-palkinnon. Lisää tietoa hänestä ja hänen teoksistaaan saa kirjailijasivuilta.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Painettuna tai e-kirjana

Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe (All the Light We Cannot See, WSOY 2015, suom. Hanna Tarkka) on saatavana sekä painettuna, kovakantisena teoksena että e-kirjana.

Painettu kirja maksaa Lukulampun kaupassa 28,10 €. Tutustu ja osta täällä. Toimitus on ilmainen ja teoksen voi ostaa myös lahjaksi niin että se toimitetaan suoraan lahjansaajan osoitteeseen. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

E-kirja maksaa Elisa Kirjassa 16,90 €. Tutustu teokseen täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea kirjan lukunäytteen. Elisa Kirjassa on myös kirjailijan muita teoksia englanninkielisinä e-kirjoina. Tutustu täällä.

 

sisaltoalue_mainospalkki
Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.