Anneli Kanto Pyöveli viikon kirja

Anneli Kanto: Pyöveli

Viikon kirja vie 1670-luvun Pohjanmaalle ja perustuu todellisiin tapahtumiin. Anneli Kannon uutuusteos Pyöveli kertoo noitavainoista ja pyövelin ammatista. Taustalla on 40 vuotta pyövelinä Pohjanmaalla toimineen Heikki Hakalaisen todellinen tarina. Hurja, rehevä ja kiinnostava Pyöveli on saatavana painettuna ja e-kirjana.

 

Pyöveli johdattaa Suomen noitavainojen ohella myös laajemmin pyövelien historiaan Euroopassa. Se tutkii muinaisia oloja ja etenkin muinaista rangaistusjärjestelmää samoin kuin Anneli Kannon romaani Piru, kreivi ja näyttelijä.

Hurjasta ja ahdistavastakin aiheesta huolimatta Pyövelin lähtökohta on inhimillinen. Anneli Kanto on sanonut Ylen haastattelussa, että hän lähti ajatuksesta, että myös pyöveli oli ihminen. Kantoa kiinnostaa ylipäätään, miten historiasta voidaan kertoa tavallisten ihmisten kautta, niin että yksityisestä tai yksittäisestä tulee yleistä.

Pyövelin keskiössä on kolme miestä, kolmen ammattikunnan edustajat: pyöveli, apteekkari ja tuomari. Pyöveli on ajautunut ammattiinsa vastentahtoisesti – mutta vääjäämättä, sillä eletään aikaa, jolloin ammatti periytyy isältä pojalle. Sitten alkavat noitavainot, ja kaikkien elämä muuttuu.

 

Kirjasta sanottua

Helsingin Sanomien arviossa:

Pyöveli on hyvä lukuromaani, turhia kouhkaamaton muihin aikoihin suhteuttaja. Sen lause on lyhyt ja selkeä kuin ammattinsa osaavan pyövelin työsuoritus. Kertojaratkaisut ovat temppuilemattomia. Ainoastaan noitavainojen luetteloissa kiireen poikanen vähän vilahtaa.

Villasukka kirjahyllyssä -blogissa:

Juoni ei tarjoa erottuvia huippuja, mutta ei myöskään notkahduksia vaan etenee tasaisesti ja ehjänä alusta loppuun. Vaikka kalman ja veren haju leijailee nenässä pitkin matkaa ei pyövelin työn yksityiskohdilla mässäillä (en silti suosittele ihan herkimmille lukijoille), todetaan vain kuinka rangaistus pannaan täytäntöön. Samalla toteavalla, koruttomalla tavalla kuvataan kuinka raadollista ja löyhässä olevaa ihmisen elämä voi olla. Ei esimerkiksi vaatinut kummoisia tekoja, että päätyi syytetyksi noituudesta. Pyöveli tarjoaakin erittäin mielenkiintoisen, uskottavan ja sujuvasti kerrotun kurkistuksen maamme historian synkkään osaan.

Tutustu myös Anneli Kannon esittelyyn Wikipediassa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Anneli Kannon romaani Pyöveli (Gummerus 2015) on saatavana painettuna Lukulampun kaupasta sekä e-kirjana Elisa Kirjalta.

Osta Pyöveli painettuna kirjana kaupastamme hintaan 27,80 € Toimitus on ilmainen, ja teos lähetetään parissa päivässä. Tutustu ja osta painettu kirja täällä. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi Oy:n kanssa. Muu Anneli Kannon tuotanto löytyy täältä. Kanto kirjoittaa erittäin monipuolisesti ja monenikäisille lukijoille.

Yhteistyökumppanimme Elisa Kirja myy Pyöveliä e-kirjana hintaan 20,90 €. Tutustu ja osta e-kirja täällä. Katso myös Elisan Kirjan kirjailijaesittelysivu ja tutustu Anneli Kannon e-kirjana saatavaan romaaniin Pala palalta pois.

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.