Anne Holt Kuollut kulma

Anne Holt: Kuollut kulma

Poika makasi äitinsä sylissä aivan kuin olisi nukkunut. Hän oli syliin liian iso: pellavapäinen kahdeksanvuotias pojannassikka retkotti poikittain äidin laihoilla reisillä, ja äiti piti toista kättä hänen vyötäisillään ja kannatteli toisella hänen päätään.
– Ei, äiti sanoi hädin tuskin kuuluvalla äänellä. – Ei. Ei. Ei.
Pojan vasen silmä oli turvonnut umpeen ja sitä peitti kerros kuivunutta verta.
– Ei, äiti toisti.
Äiti käänsi kasvonsa kattoa kohti ja henkäisi syvään.
– Ei!

 

Anne Holtin teos Kuollut kulma alkaa voimakkaalla kohtauksella. Voimakas on myös sen sankaritar, kriminologi Inger Johanne Vik. Haastattelussamme Anne Holt kertoi, että hän arvostaa vahvoja naisia.

– Kirjoitan vahvoja naispääosia, koska hyvin kirjoitettuna ne toimivat erittäin hyvin. Olen tällä hetkellä koukussa The Fall -televisiosarjaan. Sekin toimii niin hyvin kuin toimii, koska Gillian Anderson on niin nappi valinta päähenkilöksi.

Ja:

– Lisäksi tykkään naisista, erityisesti vahvoista, itsenäisistä naisista. Itse olen kamalan tylsä ja vietän tylsää elämää verrattuna sankarittariini, kirjailija naurahtaa.

”Tylsyydestään” huolimatta kirjailija kertoo opettaneensa lujuutta ja määrätietoisuutta myös omalle tyttärelleen. Lue haastattelu.

Tragedia hyvässä perheessä

 

 

Kuollut kulma alkaa, kun Inger Johanne Vik tulee auttamaan ystävättärensä Ellen Mohrin kesäjuhlien järjestämisessä, mutta perheessä on sattunut vakava onnettomuus. Kahdeksanvuotias poika Sander on pudonnut tikkailta ja kuollut. Vanhemmat ovat hysteerisiä. Hätäkeskus ei vastaa, sillä samaan aikaan Oslossa on räjähtänyt pommi.

Lopulta pikkupojan kuolema paisuu Utøyan terrori-iskun varjossa rikostutkinnaksi, jota tosin jarruttaa se, että Ellen ja Jon Mohr ovat hyvätuloinen keskiluokkainen pariskunta. Onko sellaisessa perheessä voitu pahoinpidellä lapsi?

Jännittävä, tärkeitä teemoja esiin nostava Kuollut kulma on Anne Holtin viides Inger Johanne Vik -teos. Se ilmestyi vuonna 2013 kovakantisena, vuosi sitten pokkarina. Anne Holtin seuraava teos, Äkkikuolema, ilmestyy syksyllä 2015, ja se jatkaa Holtin veljensä Even Holtin kanssa kirjoittamaa Sara Zuckerman -trilogiaa.

 

Kuolleesta kulmasta sanottua

 

Kuollut kulma on mainittu useissa lehtien ja kirjastojen kirjasuosituslistoissa, mutta kuvailevia esittelyjä ja arvioita siitä löytyy kirjablogeista.

Leena Lumi arvioi, että kyseessä on klassikkodekkari heti synnyttyään. Nenä kirjassa -blogissa taas kiitetään kirjan aihetta: Kuolleen kulman aihe on tärkeä. Holt nostaa esiin sen, ettei lasten pahoinpitely ole mahdotonta vauraassakaan perheessä, jossa ulkoiset puitteet ovat kohdallaan. Holt käsittelee asiaa taitavasti ja koskettavasti. Bloggari myös mainitsee menettäneensä yöunensa, koska kirja oli niin koukuttava. Lue koko blogiarvio täältä.

Myös Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogissa kiitetään teoksen aihetta ja pohditaan erityisesti sen yhteiskunnallista sanomaa. Bloggari kirjoittaa: Holt ei tee yhteiskunnallista syväanalyysia, mutta hän on rohkeasti ottanut norjalaisten kauheimman aiheen sen taustalle, etteivät koditkaan ole aina turvallisia paikkoja – ja kodeistaan jokainen ponnistaa. Ja vaikka voimavarat menevät Utøya-kriisin selvittämiseen, muita selvitettäviä asioita ei pidä ohittaa, kuten lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Elämän hauraus on romaanin ydintä: kuolleen lapsen suojelu on karmeasti epäonnistunut, muutenkin arvaamaton voi osua kehen vain.

 

Painettuna tai e-kirjana

 

Anne Holtin Kuollut kulma (Skyggedød, Gummerus 2013, suom. Outi Menna) on saatava sekä painettuna teoksena että e-kirjana.

Osta kovakantinen teos Lukulampun kaupasta hintaan 23,60 €. Teos on saatavana myös pehmeäkantisena pokkarina hintaan 9,70 €. Tutustu ja osta täällä. Toimitus on ilmainen ja teoksen voi ostaa myös lahjaksi niin että se toimitetaan suoraan lahjansaajan osoitteeseen. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

E-kirja maksaa Elisa Kirjassa 24,90 €. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea kirjan lukunäytteen. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

flimmer

E- ja äänikirjoja ruotsiksi

 

Vinkkaamme vielä, että Elisa Kirjassa on laaja valikoima Anne Holtin teoksia ruotsiksi, niin e- kuin äänikirjoina. Tutustu täällä: lue lukunäytteitä, kuuntele ääninäytteitä
sisaltoalue_mainospalkki

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.