manga

Aloita mangan lukeminen!

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen helmikuun kirjateemana on lasten ja nuorten kirjallisuus. Kierrätyskeskuksen valikoimiin saapuu runsaasti kierrätettyä mangaa, mutta miten mangan lukemisessa pääsee alkuun, jos lajityyppi ei ole entuudestaan tuttu? Kysyimme lukuvinkkejä Tammi-kustantamossa mangan toimituspäällikkönä työskentelevältä Antti Valkamalta. Katso mangasuositukset!

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

 

Mihin mangasta kiinnostuneen kannattaa kiinnittää huomiota?

– Mangaa on monenlaista. Jokainen sarja ei taatusti ole jokaisen makuun, joten sopii olla nirso ja hakea juuri itselle sopivia! Tosin sekin kannattaa muistaa, että jos tarina on pitkä, niin se saattaa lähteä kunnolla liikkeelle vasta alkukankeuksien jälkeen. Esimerkiksi One Piece alkaa varsin tavanomaisena, yhden päähenkilön puuhiin keskittyvänä seikkailuna, eikä ole alussa edes kovin hyvin piirretty, mutta kehittyy ja laajenee valtavaksi maailmaksi täynnä kiinnostavia henkilöitä ja tapahtumia ja historiaa.

– Toiseksi: mangaa on monen ikäisille. Niissä ei ole lakisääteistä ikärajaa kuten elokuvissa, mutta valtaosassa suomennetuista kirjoista on kyllä ikäsuositus. On sellaisiakin sarjoja, jotka eivät oikeasti sovi lapsille, vaikka aikuisen näkökulmasta voivat olla laadukkaitakin. Ikäraja ei ole tarkka vaan ainoastaan suuntaa antava, joten sitä ei tarvitse päiväntarkasti noudattaa. Se kannattaa silti varmistaa. Jos esimerkiksi olet kahdeksanvuotias ja ikäsuositus on 12, voi olla aihetta varovaisuuteen. Sama ei silti päde toisin päin: yli kymmenvuotiaille suositeltu tai kokonaan ilman ikäsuositusta oleva manga saattaa olla myös 18-vuotiaan tai kolmikymppisen mieleen.

– Kolmanneksi: on paljon yhden kirjan mittaisia mangajulkaisuja, mutta enemmän useamman osan jatkotarinoita. Toisin kuin Aku Ankassa tai monessa muussa suomalaisten suosikissa, mangassa tarina yleensä kulkee eteenpäin, aika kuluu ja henkilöt varttuvat. Älä siis ihmettele, jos et heti pääse tarinaan mukaan kun aloitat 40-osaisen sarjan osasta 15. Hauskinta on aloittaa alusta! Pokkareista kyllä löytyy usein juonitiivistelmiä ja myös netistä voi etsiä tietoa aiemmista tapahtumista, joten vaikka jokin osa jäisi välistä, niin se ei pilaa iloa.

 

Mikä olisi helppo sarja ensimmäiseksi mangaksi?

– Hyviä aloitussarjoja on vaikka kuinka paljon! Listaan tässä joitakin sellaisia, joita on yhä melko hyvin saatavilla. Ikärajasuositus suluissa.

  • 7 kuolemansyntiä on vähän pelottavasta nimestään huolimatta humoristinen ja vauhdikas fantasiatarina. (12)
  • Ace – musta vaeltaja kertoo kulkukissa Acen seikkailuista. (-)
  • Darren Shan perustuu samannimisiin romaaneihin. Vampyyrien ja pelottavan viihteen ystäville! (12)
  • Hopeasokerimestari ja musta keiju on vain kahden osan mittainen kaunis, romanttinen fantasiatarina. (11)
  • Kirjeitä koirien maasta sisältää lyhyttarinoita lemmikeistä ja niiden poismenosta. Surullista mutta samalla lohduttavaa! (-)
  • One Piece on 84-osainen ja yhä jatkuva merirosvoseikkailu, maailman myydyin manga. Sitä seuraavat miljoonat lapset, nuoret ja aikuiset. Minunkin suosikkini! (12)
  • Prinsessa Sakura on äskettäin alkanut romanttinen fantasiaseikkailu, joka sijoittuu keskiaikaiseen Japaniin. (11)
  • Poika ja peto perustuu saman nimiseen animaatioelokuvaan, joka on esitetty Suomessakin. Jännitystä ja hupia. (10)
  • Titaanien sota on vähän vanhemmille, ikäsuositus 15 vuotta. Hurja ja synkkäkin tarina ihmisistä, jotka kamppailevat heitä syöviä jättiläisiä vastaan. (15)

 

Millaisia harrastusmahdollisuuksia mangaan liittyy?

– Aika monen suositun mangasarjan pohjalta on tehty animaatio tai useampia. Harrastajat käyttävät japanilaisesta animaatiosta sanaa ”anime”. Japanilaiset käyttävät anime-sanaa kaikista piirretyistä. Aika moni mangaharrastaja innostuu myös japanilaisesta kulttuurista yleensä, ja silloinhan tarjolla on vaikka mitä: kielen opiskelua, taistelulajeja, teeseremoniaa, katumuotia, musiikkia… Suomessa on monta kansalaisopistoa ja muuta oppilaitosta, jotka järjestävät japanin kursseja. Minä esimerkiksi opetan japanin alkeita Hämeenlinnassa. Erilaisia harrastuskerhoja omalla kotiseudulla löytynee parhaiten internetin kautta. Totta kai myös netti yhdistää harrastajia ympäri Suomen ja maailman. Facebookista ja muusta sosiaalisesta mediasta voi etsiä mangasta, animesta ja muusta kiinnostuneiden ryhmiä.

– Monella paikkakunnalla järjestetään myös niin sanottuja coneja eli tapahtumia, joiden teemana voi olla japanilainen pop-kulttuuri yleensä tai rajatumpi aihe kuten musiikki tai muoti. Pienimmät conit ovat muutaman kymmenen harrastajan kokoontumisia, isoimmassa on kävijöitä yli 5000! Wikipediasta löytyy hyvä luettelo coneista. Helsingin messukeskuksessa järjestetään 17.–19.2.2018 Yukicon ja Turun Logomossa 24.–25.2.2018 Umicon. Näissä tapahtumissa on erilaisen ohjelman seuraamisen lisäksi mahdollisuus tavata muita harrastajia. Usein paikalla on myös mangan ja kaikenlaisten oheistuotteiden myyjiä.

– Coneissa näkee paljon cosplayn (”costume play”) harrastajia, jotka ovat pukeutuneet erilaisiksi manga-, anime-, peli- tai muiksi hahmoiksi. Jos tämä kiinnostaa, netistä löytyy paljon tietoa aiheesta ja harrastajaporukoita. Mutta coniin voi hyvin osallistua myös ilman erityistä asua tai edes suuria tietoa mangasta sun muusta. Osallistujilta ei vaadita muuta kuin järjestyssääntöjen noudattamista ja mahdollisen pääsymaksun maksamista. Kannattaa käydä katsastamassa jokin con!

 

naruto

Mitä Kierrätyskeskuksen valikoimasta löytyviä mangasarjoja voisi erityisesti suositella lapsille ja nuorille?

Naruto on kelpo toimintaseikkailua, Kamikaze Kaitou Jeanne taas kauniisti piirrettyä romanttista jännitystä. Se ja Prinsessa Sakura ovat molemmat Arina Tanemuran töitä! Hän vierailee helmikuussa Umiconissa. 20th Century Boys on laatusarja, mutta sopinee paremmin vähän varttuneempaan makuun.

– Jos aloitat mangaharrastuksen, kannattaa tosiaan kierrellä kierrätyskeskuksissa ja kirpputoreilla. Aina silloin tällöin joku tahtoo luopua omista kokoelmistaan, ja silloin saatat löytää täyden sarjan halvalla!

Antti Valkama jakaa mangatietoutta myös Twitterissä:

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi, kuvat: kirjojen kansikuvat / Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.