aki_ollikainen_nalkavuosi

Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Tällä viikolla kuulimme historiallisia kirjallisia uutisia: Aki Ollikainen on ensimmäisenä suomalaisena päässyt arvostetun Man Booker -palkinnon ehdokkaaksi. Ollikaisen esikoisromaanin Nälkävuosi englanninkielinen käännös White Hunger on nyt kisaamassa 13 teoksen kanssa; Man Booker -lyhytlistalle valitaan kuusi teosta.  Jos et ole vielä lukenut Nälkävuotta, tutustu teokseen ja osta se painettuna tai e-kirjana.

 

Nälkävuosi sijoittuu nimensä mukaisesti nälkäisiin aikoihin, talveen 1866-67, jolloin kevät ei tuntunut koittavan lainkaan. Järvet pysyivät jäässä, peltoja peitti lumi ja viljasato menetettiin. Köyhimpien oli pakko lähteä etsimään ruokaa, vaikka se tiesi samalla kulkutautien ja sekasorron leviämistä koko maahan. Aki Ollikainen kuvaa yhden perheen matkaa realistisesti mutta samalla lähes runollisin keinoin, tarkalla ja hienovaraisella kielellä. Pienoisromaani kertoo suuren tarinan. Teos on saanut Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, ja se pääsi sijalle 10 Helsingin Sanomien äänestyksessä, jossa etsittiin 2000-luvun parasta suomalaista romaania.

Aki Ollikainen kertoi Nälkävuosi-romaanin taustoista viime keväänä yleisöluennolla. Hän näki yhtäläisyyksiä kuvaamansa niukkuuden ajan ja tämän päivän välillä. Köyhyydestä on tärkeää puhua:

-Kun Nälkävuoden köyhät lähtevät liikkeelle, sitä ei huomaa ainakaan yhteisöllisyytenä, kuten ei köyhyyttä nykyisinkään.

Lue artikkeli yleisöluennosta. Lue myös Ylen artikkeli Aki Ollikaisen Man Booker -ehdokkuudesta; lisätietoa palkinnosta saa The Man Booker International -sivustolta.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lue e-kirjan alku

 

Aki Ollikaisen romaani Nälkävuosi (Siltala 2013) on saatavana kovakantisena sekä pokkariteoksena ja e-kirjana.

E-kirja on Elisa Kirjassa tarjouksessa hintaan 5,90 € 14.3.2016 asti, e-kirjan normaalihinta on 9,90 €. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea teoksen alun veloituksettaE-kirjan voi ostaa itselle tai lahjaksi. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

Painettu teos on saatavana Lukulampun kaupasta hintaan 23,30 € / kovakantinen teos ja 7,90 € / pokkari. Tutustu ja osta täälläLukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Toimitus on ilmainen ja teoksen voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.