Helsinki university library_Kallu_Flickr_CC

Aki Ollikainen: Köyhyys ei ole yhteisöllistä

”Keitä nämä ihmiset ovat olleet?” kirjailija Aki Ollikainen pohti, kun hän näki hautausmaalla nälkävuosien aikana menehtyneiden muistokilven. Pohdinnasta syntyi esikoisromaani Nälkävuosi. Muistokivellä kunnioitetut ihmiset tuntuivat harmaalta kerjäläismassalta, josta ei saanut mieleen yksilöitä.

 

Aki Ollikainen kertoi esikoisromaanistaan Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin luentosarjassa Kirjallisuus, yhteiskunta ja muutos helmikuun alussa. Hän sanoi halunneensa kertoa nälänhätää kärsineiden ihmisten tarinan, koska ei ollut kuullut puhuttavan aiheesta juuri missään.

– Tiedetään, että väestöstä menetettiin noin 10 prosenttia ja että pahin tuho oli Satakunnassa, mutta nälkävuosista ei puhuttu erityisesti esimerkiksi koulun historiantunneilla. Minua kiinnosti tutkia sen ajan ihmisten todellisuuksien yhteensovittamattomuutta.

Kaikkien kurjimpien avuksi tarjottiin työhuoneita ja köyhäintupia, jotka olivat Ollikaisen mielikuvan mukaan ”katastrofaalisia paikkoja”. Kansaa yritettiin valistaa esimerkiksi olkien käytössä ja jäkäläleivän teossa – väärin valmistettu jäkäläleipä oli hyvin myrkyllistä. Itäsuomalaiset olivat tottuneita sienien hyödyntämiseen, mutta Länsi-Suomessa sienet olivat vieraita.

 

Kuka on köyhä?

 

Ollikaisen luennon teema oli köyhyys. Ne, jotka lähtivät nälkävuosien aikaan kirjaimellisesti viimeisillä voimillaan kerjuulle, olivat tietenkin äärimmäisen kurjia ja köyhiä. Myöhemmin on puhuttu siitä, että silloiset päättäjät – ymmärrettävästikin – katsoivat suuria linjoja, eivät yksittäisten köyhien oloja.

Tänä päivänäkin puhutaan paljon köyhyydestä ja sen määrittelystä, lisäksi yhteiskunnan eriarvoistumisesta. Luennolla kysyttiin, mikseivät nälkävuosien ajan köyhät nousseet kapinaan. Aki Ollikainen sekä luennolla puhunut sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo näkivät syyksi osin sen, ettei köyhillä ollut voimia eikä ”kapinointiperinteitä”, mutta myös sen, että nälkä ei ollut vain yhden väestöluokan ongelma.

– Koko maa, rikkaimmatkin, olivat saman ongelman edessä.

Heikki Hiilamo toi esiin, miten vaikea on määritellä tämän päivän köyhää. Pelkkä taloudellinen tilanne ei riitä, vaan on huomioitava myös ihmisen mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseen.

– Edelleen on äärimmäistä köyhyyttä ja kurjuutta. Esimerkiksi pitkäaikaissairas vanhus ilman perheenjäseniä voi olla täydellisesti köyhyyden vankina.

Muita köyhyyden kuvauksia

 

Heikki Hiilamo kertoi vaikuttuneensa Nälkävuodesta.

– Minulle on jäänyt lähtemättömästi mieleen loppukohtaus, jossa ihmiset jäävät hankeen. Se on pysäyttävä.

Nälkävuosi oli merkittävä lukukokemus myös yleisössä olleelle sosiologian professorille Turo-Kimmo Lehtoselle.

– Kirjassa on äärettömän rikasta kuvausta, vaikka se kuvaa absoluuttista köyhyyttä. Ja, olkoonkin että kirja kertoo täydellisestä köyhyydestä, se kertoo minusta paljosta muustakin, Lehtonen kiitti.

Hiilamoa yllätti, että äärimmäisen köyhyyden kuvauksia on melko vähän suomalaisessa kirjallisuudessa. Luentokeskustelussa esiin nousivat Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla sekä Frans Emil Sillanpään Hurskas kurjuus.

Hiilamo suosittelee espanjalaista Maan hiljaiset -elokuvaa vuodelta 1984. Se perustuu kirjaan, joka kuvaa kartanonherraa ja asemaansa alistuneita köyhiä.

– Hiljainen köyhyys tihkuu tästä elokuvasta.

Aki Ollikaisen toinen romaani on juuri ilmestymässä. Hän ei halua kertoa sen teemoista tarkemmin, mutta sanoo, ettei aihepiiri ole täysin erilainen kuin Nälkävuodessa.

– Seuraavassa romaanissakin on suhteellisen köyhiä ihmisiä.

Miksi on tärkeää puhua köyhyydestä?

-Kun Nälkävuoden köyhät lähtevät liikkeelle, sitä ei huomaa ainakaan yhteisöllisyytenä, kuten ei köyhyyttä nykyisinkään, Aki Ollikainen pohtii.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva:  Helsingin yliopiston Kaisa-kirjasto / Kallu Flickr Creative Commons.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Tutustu luennoitsijoihin ja artikkelissa mainittuihin teoksiin

Aki Ollikaisen teoksia Lukulampun kaupassa
Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla Lukulampun kaupassa
F. E. Sillanpään romaani Hurskas kurjuus – päättynyt suomalainen elämäkerta Wikipedia-esittelyssä
Maan hiljaiset -elokuvan esittely Kino ja tv -blogissa

 

Seuraa luentosarjaa

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin yleisöluentosarjasta saa lisätietoa täältä; sivun kautta voi myös seurata luentoja reaaliaikaisesti.

Lue aiemmat luentosarjaan liittyvät artikkelit:

 Riikka Pulkkinen: Perhe on fiktio
Claes Andersson, Petteri Pietikäinen ja hulluus ja kirjallisuus
Monika Fagerholm, Turo-Kimmo Lehtonen ja kulutusyhteiskunta, esineet
Jukka Laajarinne, Merja Polvinen ja todellisia, mahdollisia ja mahdottomia maailmoja
Leevi Lehto, Markku Eskelinen ja kirjallisuuden digitalisaatio

 

Oletko lukenut Aki Ollikaisen Nälkävuoden? Anna vinkki köyhyyttä kuvaavasta teoksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.