The Plerser Project Audio Book Flickr CC

Äänikirjat, osa 2: Miten kuunnella äänikirjoja?

Puhelin, tietokone vai erillinen musiikkisoitin? On monta tapaa kuunnella äänikirjoja. Miten sinä kuuntelet? Jaa vinkkisi ja kokemuksesi kommenttikentässä. Lue myös äänikirjoista kertovan artikkelisarjan ensimmäinen osa: Mistä löytää äänikirjoja?

 

Moni muistaa lainanneensa joskus kirjastosta C-kasetin  tai kasettisarjan ja kuunnelleensa äänikirjaa kasetilta. Kasetteja tai kasettipesällisiä radionauhureita ei enää juuri tapaa, mutta CD-levyjä ja CD-levyäänikirjoja on edelleen, myös kirjastoissa. Lukulampun kaupassa on valikoima teoksia, joissa on mukana lisämateriaalia tai äänikirjan sisältävä CD. Tutustu vaihtoehtoihin täällä.

 

Lainaa tai osta, kuuntele netissä tai omalla laitteella

 

Kirjastosta voi lainata nykyisin myös jonkin verran äänikirjatiedostoja, jotka voi kuunnella omalta tietokoneelta tai puhelimen kautta. Lainaamista ja kuuntelemista varten tarvitset siis internetyhteyden – ja tunnukset verkkokirjastoon. Tietokoneen äänenlaatua voi parantaa erillisillä, usein edullisilla, kaiuttimilla. Myös kuulokkeet voivat olla hyvä  hankinta, ne saattavat auttaa kuuntelemaan keskittymisessä. Tutustu HelMet-kirjastojen e-kirjaston, Overdriven, lähes täysin englanninkieliseen äänikirjavalikoimaan. HelMet-kirjastoilla on myös äänikirjakokeilu lukemisesteistille äänikirjoja tarjoavan Celia-kirjaston kanssa.

Myös monet netin äänikirjamyyjät tarjoavat mahdollisuutta kuunnella äänikirjoja suoraan internetistä.

 

elisa kirja kirjahylly

Esimerkki Elisa Kirjan asiakkaan omasta virtuaalikirjahyllystä. Kuuloke-tunnisteella merkityt teokset ovat äänikirjoja.

 

Esimerkiksi Lukulampun yhteistyökumppanilta Elisa Kirjalta ostetut äänikirjat  näkyvät asiakkaan omassa virtuaalisessa kirjahyllyssä, kun hän on kirjautunut sisään palveluun. Teokset ovat palvelussa pysyvästi ja niitä voi kuunnella joko suoraan verkosta tietokoneella tai puhelimella (Android- tai Apple-laitteisiin ladattavalla sovelluksella). Äänikirjat voi myös ladata omalle tietokoneelle ja tarvittaessa vielä siirtää sieltä vielä erilliselle mp3-soittimelle. Lue lisää Elisa Kirjan äänikirjoista, niiden ostamisesta ja laitevaatimuksista täällä.

Monesta erillinen musiikkisoitin tuntuu jo vanhanaikaiselta sekin, kun liikkeellä ollessa äänikirjoja voi kuunnella älypuhelimellakin. Esimerkiksi mp3-soittimessa on kuitenkin puolensa. Sillä kuunteleminen ei kuluta puhelimen akkua, soittimet ovat myös pieniä ja kevyitä. Äänikirjaan voi olla helpompi keskittyä soittimelta kuin puhelimesta kuunnellessa, kun soitin ei esimerkiksi soi tai vastaanota viestejä kesken kuuntelun, eikä sillä pääse internetiin tekemään muuta. Monilla mp3-soittimilla voi kuunnella radiota äänitiedostojen lisäksi. Puhelimen hyviin puoliin kuuluu toki etenkin se, että se on melkein aina mukana, toisin kuin erillinen soitin.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: The Plerser Project / Audio Book / Flickr / CC.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.
Lue myös artikkeli: Oikokuuntelija tarkistaa äänikirjan. Artikkelista Mistä löytää äänikirjoja saat vinkkejä mm. netin ilmaisista äänikirjapalveluista.

 

Millä ja millaisissa tilanteissa sinä kuuntelet äänikirjoja?

6 comments

 1. Tuula Kanniainen

  Itselläni ei ainakaan tuo Mp3 oikein toiminut. Ehkä vika laitteelle tallennuksessa.
  Kännykkä ihan paras. Kirja aina matkassa lenkillä ja tarvittaessa muulloinkin jos on tylsää. Lisäksi Elisa kirjan ”kirjanmerkki” toiminto käytössä niin helppo jatkaa siitä mihin viimeksi jääty.

 2. Kirsi Hietanen

  Kuuntelen äänikirjani nykyään joko puhelimellani tai auton cd-soittimella. Puhelimen saisi kytkettyä auton soittimeenkin, mutta en ole tullut sitä vielä kokeilleeksi. Omistan myös hyvän mp3-soittimen (iPod nano), mutta en ole sitä älypuhelimen hankittuani käyttänyt kertaakaan. On vaivatonta kuunnella Elisa Kirjasta hankitut äänikirjat puhelimesta.

  Autossa kuuntelen yleensä kirjastosta hankittuja CD-muotoisia äänikirjoja. Kätevämpiä vielä ovat mp3-levyt, mutta harva kirja on julkaistu siinä formaatissa.

 3. Hanna

  Minulla on iPod Nano -MP3-soitin. Se on niin pieni ja kevyt, että se kulkee mukanani kaikkialle! (Tunnustan: myös saunassa kuuntelin kerran kirjaa, koska kohta oli niin jännä, ettei voinut jättää kesken.) Se on myös tosi vaivaton käyttää ITunesin kanssa. Älypuhelimen etu toki on se, että siihen voi ladata kirjoja suoraan verkkopalvelusta, kun taas podiin tarvitaan tietokone.

 4. Suvi

  Meidän perheessä kuunnellaan kirjoja enimmäkseen CD:inä tai MP3-levyinä. Kevään aikana meillä on kuunneltu Harry Potter – kirjat maratoonimaisesti ja sitä ennen Risto Räppääjä -kirjat. Mukavaa koko perheen puuhaa, kun samalla voi laittaa ruokaa, piirrellä tai vain istua ja nauttia seikkailuista. Eniten kuunneltavia haetaan kirjastosta, mutta kokeiltu myös Elisa Kirja- sovellusta matkapuhelimella. Kätevää reissun päällä tai silloin kun teosta ei voi lasten kuullen kuunnella.

 5. Lukulamppu
  Author

  Kiitos kiinnostavista kommenteista (ja pahoittelut hitaasta vastaamisesta)! Minä en ole kuunnellut äänikirjaa saunassa, mutta olen kyllä lukenut saunassa usein. 😀

  Mielenkiintoista tosiaan kuulla eri tavoista kuunnella äänikirjoja. Minulla on käytössä mp3-soitin, enkä aio luopua siitä, vaikka vaihtoehtoja olisi. Kirjoittelen omista äänikirjakokemuksista vielä ennen kesää Lukulampun blogiinkin, avaan siinä asiaa tarkemmin.

  Juuri uutisoitiin, että e-kirjojen ostaminen ja lainaaminen lisäänty loma-aikaan, palvelevat siis hyvin matkalaisia. Olisi kiinnostavaa tietää, onko äänikirjoissa samanlaista ilmiötä. Koetan selvittää, palaan asiaan.:)

  t. Jenni /Lukulamppu

 6. Martti

  Minulla on nokia puhelimet 206 ja 301 peruspuhelimia molemmat, mp3 tiedostot siirsin cd levyiltä molempiin puhelimiin. Toisessa ei ole sim korttia ja se on pääsääntöisesti mp3 kuuntelu käytössä. Valikot toimii mahtavasti ja akun kesto on todella hyvä. Puhelimet on pieniä verrattuna älypuhelimeen ja sopivat paidan taskuun hyvin. Raamattu kannesta kanteen on ihan kohta kuunneltu. 16 gt muistikortille mahtuu aika paljon tavaraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.