The Plerser Project Audio Book Flickr CC

Äänikirjat, osa 1: Mistä löytää äänikirjoja?

Äänikirjat takaavat, ettei kirjanystävän pidä olla ilman kirjaa edes ulkoillessaan, kotitöitä tehdessään tai aamuruuhkaisessa junassa kököttäessään. Äänikirja viihdyttää automatkalla ja tuudittaa uneen illalla ja, mikä parasta, tuo tuttuunkin teokseen usein uudenlaisen kokemuksen ja näkökulman.

Aloitamme nyt äänikirjoista kertovan artikkelisarjan. Ensimmäisessä osassa vinkkaamme, missä ja miten voi tutustua äänikirjoihin.

 

Osta tai lataa ilmaiseksi Elisa Kirjalta

 

Lukulampun yhteistyökumppanilta Elisa Kirjalta löytyy e-kirjojen lisäksi myös äänikirjoja. Suurin osa kirjoista maksaa, mutta muutaman klassikon voi ladata veloituksetta. Tutustu koko tarjontaan ja ilmaisiin teoksiin.

Elisa Kirjan äänikirjat jakautuvat kirjojen lukujen mukaisiin tiedostoihin, mutta käytännössä kirja latautuu kokonaisena tiedostopakettina.

 

Ylen tunnetut klassikkot

 

Yleisradion verkkosivuilla on podcastien, radio-ohjelmatallenteiden, ohella myös kuunnelmia sekä muutama kotimainen klassikkoteos. Niiden kuunteleminen ja lataaminen on ilmaista, mutta tapahtuu teoksen luku eli tiedosto kerrallaan.

Ylen sivuilta löytyy ohjelmia, kuunnelmia ja äänikirjojakin myös lapsille. Tutustu koko tarjontaan täällä.

 

Kirjaston kautta

 

Myös kirjastot lainaavat äänikirjoja. Joku muistaa ajan, jolloin äänikirjatarjonta oli niukkaa ja perustui C-kaseteilla oleviin tallenteisiin. Sitten tulivat CD-levyt, joina äänikirjoja voi lainata edelleenkin.

Äänikirjoja voi kuitenkin laidata myös virtuaalisesti. Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastojen äänikirjakokoelma löytyy täältä. Tällä hetkellä verkon kautta lainattavissa on lähinnä englanninkielisiä teoksia, mutta esimerkiksi joitakin lastenkirjoja on suomeksi mp3-muodossa.

Näkövammaisia palvelevalla Celia-kirjastolla on runsaasti äänikirjoja. Tutustu kirjastoon täällä ja äänikirjojen lukemiseen täällä.

Uutuuksia ja klassikkoja englanniksi

Kansainvälisistä äänikirjapalveluista tunnetuin lienee Audible. Sillä on runsas valikoima ja käyttö perustuu pääosin kuukausimaksuihin. Tutustuminen on ilmaista ja jäsenet saavat ostoetuja.

Verkossa on myös ilmaisia englanninkielisiä äänikirjoja, pääasiassa klassikkoja. Free Classic Audio Books tarjoaa teoksia luku kerrallaan kuunneltaviksi tai ladattaviksi. Project Gutenbergilla on valtavan e-kirjavalikoiman ohella myös äänikirjoja, sekä ihmisen lukemia että koneellisesti luettuja. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja tarjontaan täällä.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: The Plerser Project / Audio Book / Flickr / CC.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.
Lue myös artikkeli: Oikokuuntelija tarkistaa äänikirjan.

Kuunteletko äänikirjoja ja mistä hankit kuunneltavaa? Kerro äänikirjakokemuksistasi!

 

7 comments

 1. Hanna

  Kiitos, että julkaisitte tämän artikkelin!

  Kuuntelen hyvin paljon äänikirjoja. Eniten pitäisin peruskaunokirjallisuudesta, mutta suomenkielisenä sitä on melko vähän tarjolla. Siksi kuuntelen myös dekkareita.

  Äänikirjat toimivat loistavasti silloin, kun ei muuten ehtisi lukea. Kuunnella jaksaa myös monta sellaista kirjaa, jotka luettuina jäisivät kesken. Jari Tervon Myyrä on hyvä esimerkki.

  Käytän pääasiassa kirjastojen valikoimia ja Elisa Kirjaa äänikirjojen hankintaan. Elisa Kirja on todella vaivaton ja hyvä palvelu tähän. Ostan äänikirjoja myös iBookstoresta, joka tarjoaa laajan ulkomaisen valikoiman.

  Suosittelen Laila Hirvisaaren Minä, Katariina ja Me, keisarinna -teoksia. Myös Jussi Valtosen He eivät tiedä, mitä tekevät oli hieno kuuntelukokemus, kun lukijan rytmiin pääsi mukaan.

  Toivoisin, että monet löytäisivät äänikirjat. Kysynnän kasvaessa voisimme saada enemmän suomalaista kaunokirjallisuutta nautittavaksemme luettuna!

 2. Lukulamppu
  Author

  Kiitos kommentista, Hanna, ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä!

  Hauska kuulla, että kuuntelet äänikirjoja noin paljon ja monipuolisesti. Minulla on samansuuntaisia kokemuksia: kuuntelen ja luen ainakin osin erilaisia kirjoja. Aion avata tätä asiaa ja äänikirjojen kuuntelemiseen oppimista Lukulampun blogissakin kevään mittaan.

  He eivät tiedä mitä tekevät keikkui pitkään mielessäni kirjana, jonka olisin halunnut kuunnella. En kuitenkaan uskaltautunut kuuntelemaan sitä ainakaan vielä, vaan kirja on lukupinossa painettuna.

  Minäkin toivon, että yhä useammat löytäisivät äänikirjojen maailman!

  t. Jenni / Lukulamppu

 3. MISTÄ LÖYTYY AJANKOHTAINEN KESKUSTELUPALSTA ÄÄNIKIRJOILLE ?
  NYT KUN KIRJOITAN TÄTÄ ON PÄIVÄMÄÄRÄ 23.10.2017 ELI LOKAKUUN 23. PÄIVÄ VUONNA 2017

  Liityin Celiaan vuoden 2016 alkupuolella ja haluaisn vaihtaa ajatuksia äänikirjoista muiden äänikirjojen kuuntelijoiden kanssa mutta kun haen esin. googlettamalla ” äänikirjat keskustelu” niin mielipiteet on edellisiltä vuosilta enkä löydä ajankohtaisia mielipiteitä !

  Onko niitä mielipiteitä ja keskustelupalstoja sitten missään ollenkaan, eikö ihmiset viitsi kirjoittaa ja käyttää siihen aikaa ?

  Olisi niin mukava vaihtaa ajatuksia ja saada kuulla hyviä uusia ideoita hyvistä äänikirjoista ja itsekin niitä antaa !

  HALOO ! Vastatkaapa tähän, pitääkö meidän perustaa uusi keskustelupalsta kokonaan ???????????
  Odottelen kommentteja

  Terveisin äänikirjojen himokuuntelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.