Lukulampun blogi

Äänikirjakuukausi, vko 4: Plussat ja miinukset

Äänikirjakuukauteni on lopuillaan, ja on aika koota yhteen kokeilun opit. Nämä asiat jäivät kuukauden rupeamasta päällimmäisinä mieleeni:

 

Parasta äänikirjoissa

 

1) Kuuntelukokemus eroaa lukemiskokemuksesta

Kuunteleminen on yksinkertaisesti mielenkiintoista: tuttu teksti aukeaa uudella tavalla, uusi taas jää mieleen jopa intiimimpänä kokemuksena kuin lukiessa. Kun teos kulkee mukana ulkonakin, kirjakokemuksesta tulee fyysinen. Kun ajattelen kuuntelemiani kirjoja, yhdistän ne paitsi itse tarinoihin myös lukijan ääneen ja kuuntelupaikkaan. Cecilia Samartin muistuttaa kesäaamujen valosta, Kyllikki Villa mummini vanhasta kamarista saaristotalossa, Veikko Huovisen Kylän koirat pälvisestä kevättalven maisemasta.

2) Helppous

On ihastuttavaa, että voin kuljettaa mukanani kokonaista kirjastoa ja paneutua kirjaan tuntikausiksi kuin huomaamatta. Kirjoitin ergonomisesta kirjakuplastani kuuntelukuukauden toisella viikolla, täällä.

3) Vaihtelu lisää lukuintoa

Neljän kuunteluviikon jälkeen palan innosta päästä lukemaan niin vanhoja suosikkejani kuin uutuuskirjojakin. Vaikka pidän lukemista pikemminkin elämäntapana enkä harrastuksena, vaihtelu on hyvästä siinäkin. Kuuntelutestin aikana olen ajatellut lukemista ja kirjoja niin paljon, että olen niistä innostuneempi kuin pitkään aikaan.

4) Pelko on poissa

Tunnustan aika usein ajatelleeni, että jos minulta vietäisiin näkö, minulta vietäisiin lähes kaikki, koska en voisi lukea. Nyt ymmärrän, että kirjojen, tarinoiden ja sanojen maailma on paljon muutakin kuin tekstiä.

5) Rentoutuminen ja uuden oppiminen

Olen varma, että verenpaineeni on äänikirjallisina työmatkoina alhaisempi kuin äänikirjattomina. Olen myös varma, että äänikirjarupeama on opettanut minulle uudenlaista keskittymis- ja hahmottamiskykyä.

 

Hankalinta äänikirjoissa

 

6) Valikoima on suppea(hko)

Unelmieni kirjamaailmassa kaikki teokset olisivat ilmestyneet painettuina, sähköisinä ja äänikirjoina, niin että  voisin valita formaatin kirjan ja oman fiilikseni mukaan. Todellisuudessa näin ei ole, ja vaikka esimerkiksi kotimaisia uutuuksia julkaistaankin nykyisin kiitettävästi myös äänikirjoina, olen jäänyt kaipaamaan monia lempikirjoina kuunneltavina versioina. Haluaisin kuunnella Anni Kytömäen Kultarinnan, klassikoista esimerkiksi Märta Tikkasen teoksia. Onneksi HelMet-kirjastojen äänikirjoissa on paljon englanninkielisiä teoksia. Lainasin jo Watership Down -romaanin, eli Ruohometsän kansan, ja myös Still Alice on syksyn kuuntelulistalla.

7) Tekniikka tökkii

Vaikka rakastankin mp3-soitintani, olen nyt ladannut puhelimeeni Elisa Kirjan (Lukulampun yhteistyökumppanin) äänikirjasovelluksen, jossa on ajastin, joka keskeyttää äänikirjan esim. 30 minuutin kuluttua kuuntelun alkamisesta. Tähän minua ovat kannustaneet etenkin nukkumaanmenovaikeudet.

 

 

Lopuksi: Kuuntelutestin alkaessa minua kiinnosti, paljonko kokeiluun menisi rahaa. Osa äänikirjoista tuntui aika kalliilta, mutta nyt olen alkanut ajatella, etteivät muutkaan harrastukset ole ilmaisia, eikä äänikirjan tuntihinta ole usein kummoinen. En ole siksi laskenut yhteen kirjaostoksieni hintaa, saati kalkuloinut keskituntihintaa, mutta kieltämättä testi kyllä ajoi tutustumaan entistä paremmin kirjaston äänikirjoihin.

Kuuntelukuukausi oli siis kiinnostava, opettavainen ja hyvä kokemus. Se herätti myös muita kuin tässä summattuja ajatuksia, niihinkin palailen varmasti blogissamme syksyn mittaan.

 

Kuulemiin siis, ja hyviä äänikirjakokemuksia muillekin!

Äänikirjakuukauden aiemmat bloggaukset sekä muuta äänikirja-asiaa löydät äänikirja-hakusanan alta.

 

Jenni / Lukulamppu
jenni@lukulamppu.fi

 

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

 

Kuunteletko äänikirjoja? Kerro kokemuksistasi!

1 comment

  1. Annukka

    Löysin äänikirjat viime kesänä, kun ajoin pidempiä matkoja. Nyt niistä on tullut osa jokapäiväistä elämää ja siivotessani aamutallia kuuntelen aina äänikirjaa, siivouskin sujuu kuin huomaamatta. Kuuntelin viimeksi Katja Ketun Kätilön ja Eija Ahvon lukemana se oli suorastaan loistava. Yritin aiemmin lukea teosta, mutta se jäi kesken. Odotan myös Kytömäen Kultarintaa äänikirjana, lukeminen siinäkin tökki.

    Luen myös silti samaan aikaan tosi paljon, mutta äänikirjoista en enää luovu. Ne ovat kiinteä osa matkustamista ja siivousta. Meillä on onneksi kirjastossa hyvä valikoima ja he tilaavat muualtakin, jos ei omasta hyllystä löydy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.