Lukulampun blogi

Äänikirjakuukausi, vko 3: Vaikeinta on nukkumaanmeno

Tämäkin viikko äänikirjakokeilua on sujunut mallikkaasti: ei lipsumisia tekstin pariin, ja edelleen tuntuu mukavalta, kiinnostavalta ja luontevalta kuunnella, ei lukea.

 

Mutta nukkumaanmeno! Siinä olen kohdannut monenlaisia vaikeuksia:

 

Jos kuuntelen viimeiseksi ennen nukahtamista kovin juonivetoista tai jännittävää teosta, se saattaa seurata uniin. Jännityskirjallisuus kääntyy hyvin äänikirjoiksi, muttei sovi iltasaduksi. Ei kannata kuunnella etenkään omille kotikulmille tai muuten tutuille seuduille sijoittuvia teoksia.

Jos taas kuuntelen kovin tasaista teosta ja käy niin kuin on melkein joka ilta käynyt, että nukahdan kesken kuuntelun, on lähes mahdotonta selvittää seuraavana päivänä, mihin kohtaan kirjaa olin edennyt ennen sammumistani. Toki painetunkin teoksen kanssa voi nukahtaa, mutta silloin hämärän peittoon, unen rajamaille, jää yleensä vain joitakin sivuja. Kirja ei jatka itsensä lukemista tuntikausien ajan eikä kuluta akkuaan loppuun yön hiljaisuudessa! Kuuntelen edelleen mm. Kyllikki Villan Vanhan rouvan lokikirjaa, ja tämän nukahtamisongelman vuoksi olen hieman epävarma, olenko vahingossa jättänyt joitakin kohtia kokonaan kuuntelematta. Toisaalta olen kuunnellut toiset kohdat kahdesti, kun olen etsinyt, missä kohdin kirjaa olinkaan.

Lisää teknisiä hankaluuksia tuo se, että kaikki äänikirjani ovat yhdessä ja samassa soittimessa. Olen jo vuosien ajan tottunut lukemaan samanaikaisesti useaa kirjaa, mutta nyt monen kirjan menetelmä aiheuttaa aikamoista teknistä poukkoilua. Pitäisi melkein merkitä ylös, monennenko  luvun kohdalla mikäkin kirja on viimeksi jäänyt, ettei oikean kohdan etsimiseen menisi aikaa.

 

Muuten äänikirjalla  ja mp3-soittimella on hyviä  puolia, ja etenkin juuri illalla. Pimeässä kuunnellen on helppo rauhoittua,  ja kun lukuvaloa ei tarvita, se ei  häiritse muitakaan.

Testikuukauteni on sujunut sikäli poikkeuksellisssa merkeissä, että testin aikana on ollut jotain tavallisuudesta poikkeavaa joka viikko: mökkiviikonloppu, työmatkoja. Ensi viikosta on onneksi tulossa normaali arkiviikko. Ajattelin aloittaa uuden teoksen, Aila Meriluodon Mekko meni taululle -dokumentin. Odotan siltä paljon: lukija on Seela Sella.

Olen ajatellut viime aikoina aika usein sitäkin, mitä kirjoja haluaisin kuunnella äänikirjoina, jos se vain olisi mahdollista. Tästä kirjoitan tarkemmin ensi viikonloppuna.

Lisää äänikirja-asiaa siis taas ensi lauantaina!

 

Jenni / Lukulamppu
jenni@lukulamppu.fi

 

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

 

Kuunteletko äänikirjoja? Kerro kokemuksistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.