Celia_seminaari

Ääni kirjalle! -seminaarissa pohdittiin äänikirjojen suosiota

Erikoiskirjasto Celia järjesti perjantaina 30.10.2015 äänikirja-aiheisen seminaarin Ääni kirjalle! Celia tuottaa kirjastoaineistoa lukemisesteisille: äänikirjoja, pistekirjoja ja elektronisia kirjoja. Äänikirjoja kuuntelevat näkövammaisten lisäksi myös monet näkevät, ja seminaarin tavoitteena olikin miettiä keinoja äänikirjojen kuuntelijakunnan kasvattamiseksi.

Ääni kirjalle! on osa Celian 125-vuotisjuhlallisuuksia. Osallistujien kommentteja löytyy sosiaalisesta mediasta avaintunnisteella #äänikirjalle.

 

Kokonaisuus keskiöön

 

Seminaariin osallistui äänikirjojen tuottajia, kustantajia, kirjastoalan ammattilaisia, kirjabloggaajia ja muita äänikirjoista kiinnostuneita. Keskustelu oli vilkasta ja puheenvuoroissa ja kommenteissa todettiin, että äänikirjoja kannattaisi markkinoida nykyistä enemmän kokonaisuutena. Äänikirjojen tuottaminen on melko kallista, mutta äänikirjojen kuuntelijat kokevat saavansa hinnalle vastinetta.

Äänikirjojen tuotannossa saattaa olla yllättäviä pullonkauloja: esimerkiksi vanhojen kirjojen kansitaiteen tai käännösten tekijänoikeuksien selvittäminen ja julkaisulupien hankkiminen voi olla melkoista salapoliisityötä. Myöskään vanhat kustannussopimukset eivät usein taivu sellaisenaan äänikirjojen julkaisemiseen, vaan vanhastakin kirjasta täytyy tehdä uusi sopimus.

 

 

Kirjastojen asiakkaat kaipaavat helppoutta

 

Moni kirjastolainen kommentoi, että jatkuva tiedostomuotojen muuttuminen ja laitteiden kehittyminen aiheuttaa välillä päänvaivaa asiakastyössä. Jos c-kasetit siivotaan tarpeettomina varastoon, saattaa seuraavalla viikolla sisään marssia asiakas, jolle c-kasetti on paras äänikirjan muoto. Asiakkaiden pitkäikäinen laitekanta voi olla eräs selitys, mutta myös käytettävyydellä on väliä. C-kasetin kuuntelua voi helposti jatkaa juuri siitä kohdasta, mihin edellisellä kerralla lopetti. CD-levyissä pitää muistaa seurata kappalenumerointia, mikä vaatii enemmän vaivaa. MP3-muotoisissa äänikirjoissa omien kirjanmerkkien lisääminen on helppoa, mutta toki tämäkin vaatii hieman opettelemista sellaiselle, jolle MP3 ei ole ennestään tuttu formaatti.

Oma käänteensä syntyy siitä, että Celialla on oikeus tuottaa äänikirja-aineistoa asiakkaittensa tarpeisiin ilman erillisten sopimusten tekoa kustantamojen kanssa. Rajallisten resurssien vuoksi Celia-äänikirjoista ei kuitenkaan tiedoteta erikseen kirjailijoille tai kustantamoille, jolloin kirjailija saattaa jopa yllättyä kuullessaan oman teoksensa löytyvän Celiasta. Kaikkien käytössä olevien äänikirjojen tuottaminen käsitellään uusissa kustannussopimuksissa ja kirjailija voi sallia tai estää äänikirjaversion tekemisen, samoin kuin e-kirjaversionkin.

 

 

Kuunteleminen on luonteva tapa kokea kirja

 

Tilaisuudessa pohdittiin, että useimmat lukijat ovat tutustuneet kirjallisuuteen kuuntelemalla satuja lapsena. Kirjan kuunteleminen on siis mitä luontevin tapa eläytyä kirjan maailmaan. Kuunteleminen eroaa lukemisesta kuitenkin vaikkapa siinä, että äänikirjaa ei voi hyppiä eteenpäin yhtä helposti kuin luettavaa kirjaa. Äänikirjaa kannattaa kuunnella juuri sitä tahtia kuin lukija lukee.

 

 

Myös kirjailijalle äänikirja voi avata uusia ulottuvuuksia omaan teokseensa. Kirjailija Taija Tuominen koki elävänsä omaelämäkerrallisen romaaninsa Tiikerihain uudelleen, kun hän luki teoksestaan äänikirjan.

Lukija Tuomo Holopainen taas listasi vakavasti otettavia ja leikkimielisiä toiveita hyvään äänikirjojen tuotantoprosessiin. Ilmava, hyvin valaistu tila ja vettä käden ulottuvilla ovat hyödyksi perusasioissa. Maanlaajuinen äänikirjakiertue ja lukijan paistattelu median parrasvaloissa sen sijaan eivät toteudu kovin usein.

 

 

Mitä äänikirjoilta voi odottaa?

 

Yleisökommenttina kuultiin, että äänikirjan teko on usein yksittäiseen kirjaan liittyvä markkinointitoimenpide. Äänikirjojen suosiota voisi kasvattaa, jos äänikirjoja markkinoitaisiin enemmän yhtenäisenä kokonaisuutena. Näin voitaisiin tavoittaa yhä enemmän sekä paljon lukevia ihmisiä että sellaisia, joille lukeminen ei jostain syystä maistu, mutta kuunteleminen kiinnostaa.

Erityisesti tilaisuudessa puhuneet kirjabloggaajat Kirsi Hietanen ja Aino-Maria Savolainen listasivat hyviä tapoja kuunnella äänikirjaa silloinkin, kun lukeminen ei onnistu. Autolla ajaminen, kotityöt, talon maalaaminen ja ulkona liikkuminen tarjoavat oivia tilaisuuksia uppoutua äänikirjaan. Moni hyvä äänikirja on jättänyt ”äänimuiston” kuuntelijalleen: esimerkiksi jokin tietty paikka saattaa tuoda mieleen jännittävän äänikirjan mieleenpainuvan käänteen.

 

Lue lisää äänikirjoista

 

Tutustu Lukulampun Viikon äänikirjoihin.

Lue artikkeli: Äänikirjat, osa 3: Elisa Kirjan äänikirjat.

Lue artikkeli: Vieraskynä Arja Korhonen: Vapaaehtoistyössä äänikirjojen lukijana.

Tutustu kaikkiin Lukulampun äänikirja-aiheisiin artikkeleihin.

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Logo: Celia-erikoiskirjasto.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Kuunteletko äänikirjoja? Miten sinä kehittäisit äänikirjoja ja äänikirjatarjontaa?

2 comments

 1. Sofia

  Kuuntelen äänikirjoja melko usein, esim. askarrellessa tai käsitöitä tehdessä.
  Kirjastoista löytyvä valikoima on hyvä ja monipuolinen ja matkaani tarttuu useimmiten joku dekkari. Lukijalla on suuri merkitys siihen, miten kuunneltu tarina avautuu. Paras lukija on sellainen, joka käyttää ääntään vivahteikkaasti ja saa sillä tavalla luotua erilaisia tunnelmia. Jos tarinassa on useita henkilöitä on todella tärkeää, että henkilöiden vaihtumisen ”kuulee”. Pelkästään monotoninen ääneen lukeminen on karseaa, mutta siihenkin valitettavan usein törmää.

  Minusta äänikirjojen lukeminen on kuin äänellä näyttelemistä ja jotkut onnistuvat siinä loistavasti kun taas toiset – jopa ammattinäyttelijät – epäonnistuvat.

  Voisiko äänikirjojen lukijoita etsittäessä toimia kuten elokuvien/näytelmien roolittamisessa: avoin haku ja raati valitsee parhaan?

  Kirjoista voisi enemmän tehdä myös kuunnelmatyyppisiä äänikirjoja.

  Olen ihan varma, että jos äänikirjatuotannossa satsataan laatuun, myös suosio kasvaa 🙂
  Tarkoitan laadulla yllä mainittua lukemista, en laitteiden tai tallenteiden teknistä laatua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.